בית > מידע גזעים >
קייסהונד
קייסהונד Keeshond
שייך לקבוצת כלבי השפיץ קבוצה 5
תוחלת חיים ממוצעת: 12-15 שנים
גובה ומשקל: גובה לזכרים ונקבות 49 ס”מ (ניתנת סטייה של 6 ס”מ למעלה ולמטה), משקל חייב להתאים לגודל הכלב (בממוצע 15-20 ק”ג)
מקורו של הקיסהונד הוא בגרמניה. הקיסהונד המוקדמים היו ידועים בשמות כמו “כלב שועל”, “פומרנים בעלי עודף משקל” ו”כלבי דוברה הולנדים”.
מבט חפוז על הקיסהונד מגלה כלב “ממושקף” אשר תמיד נושא חיוך על פניו. זהו כלב ממשפחת כלבי השפיץ, יש לו ראש בצורת טריז עם הבעה שועלית, עיניים חומות כהות בצורת שקדים ורעמה דמוית אריה סביב צווארו. הכלב המאושר הזה מפגין חיבה רבה כלפי בני משפחתו והוא בהחלט מצחיק לא פעם. יש המכנים את הקיסהונד “כלב סקוטש”, על שום כך שהוא נצמד לאנשים ודורש את תשומת לבם. הוא יכול להיות בחירה טובה עבור משפחות עם ילדים, הוא נוטה להיות ידידותי כלפי זרים, ובדרך כלל מסתדר היטב עם חיות אחרות, במיוחד אם הוא גדל איתם.
נאמן למורשתו ככלב דוברה, לקיסהונד יש צורכי פעילות גופנית מתונים. הוא יסתפק בהליכה ברצועה או במשחק בחצר, ובדרך כלל הוא מסתגל לרמת הפעילות של בעליו. תכונות אלו הופכות אותו למתאים לחיים בחלל קטן כמו דירה או בית משותף. אזהרה אחת: הוא נובח. זה אמנם הופך אותו לכלב שמירה טוב, אבל הוא יכול בקלות לחצות את הגבול ולהוות מטרד. לכן חיוני מאוד ללמד אותו באילו מקרים הוא רשאי לנבוח ובאילו לא.
כמו רוב הכלבים, גם גורי הקיסהונד הם לעסנים נלהבים. לכן חשוב להרים בבית חפצים אותו עלולים גורי הקיסהונד ללעוס, וכן לספק לגורים צעצועי לעיסה חזקים כדי להעסיק אותם ולנתב את יצר הלעיסה למה שמותר. כדאי לדעת גם שגורי הקיסהונד גם אוהבים לשחק במים ולהשתמש בכפותיהם כדי להתיז מים מקערת המים שלהם, ושהם אוהבים לחפור באדמה ולהשאיר חורים בעקבותיו כשהם מחפש עכברים במאורות התת-קרקעיות שלהם.
הקיסהונד הוא כלב חכם אך לפעמים הוא עלול להיות עקשן, ולכן אילוף של הקיסהונד אמור להיעשות בסבלנות ובעקביות. הוא משתעמם בקלות מחזרות, אז הקפידו על אימונים קצרים ומהנים, ואל תתפלאו אם הוא יעשה ספין משלו לפקודות או יערים עליכם בדרכים אחרות. לקבלת התוצאות הטובות ביותר, כדאי להשתמש בטכניקות חיזוק חיוביות כגון שבחים, משחק ותגמול מזון. עם המוטיבציה הנכונה הקיסהונד ייהנה מספורט כלבים כמו זריזות, ציות וראלי, והוא יכול להיות כלב טיפולי מצוין.
אם הייתם חוזרים חזרה בזמן לאמסטרדם של תחילת המאה ה-19, הייתם רואים פנים מוכרים על הדוברות החולפות במקום: הקיסהונד (Keeshond). ציורים של אמנים הולנדים כמו יאן סטין מתארים כלב שאינו שונה בהרבה מהקיסהונד שאנו מכירים היום. הכלב החתיך הזה קשור לגזעי שפיץ אחרים כמו צ’או צ’או, אלקהונד נורבגי, שפיץ פיני ופומרניאן. הפום הקטן הוא אחד מהקרובים אליו ביותר.
כלב הדוברה ההולנדי, שט על כלי שיט קטנים שנסעו בנהר הריין, ושימש גם ככלב שמירה וגם ככלב מלווה לקברניטים. מסעותיהם גרמו להם להכיר אזורים רבים אחרים מעבר להולנד, אבל לשמם הם זכו בעיקר במהלך המהומה הפוליטית שאירעה בהולנד בסוף המאה ה-18. מנהיג מפלגת הפטריוט, קיס דה גיסלאר, נראה כשהוא מלווה באחד הכלבים החביבים, שנקרא גם “קיז“, והוא בא לסמל את תנועת הפטריוט. לרוע המזל, כאשר הובסו הפטריוטים, הפופולריות של הכלבים צנחה ובסופו של דבר נותרו רק מעטים.
מזלו של הקיסהונד התהפך בשנת 1920 כאשר הברונית ואן הארדנברוק התעניינה בגזע ועזרה להחזיר אותו לתודעה. עשור לאחר מכן, המועדון האמריקאי לכלבנות ה-AKC הכיר בגזע זה, והוא נחשב כיום לכלב הלאומי של הולנד.
הקיסהונד הוא כלב חביב וידידותי. הוא תוסס אבל צרכי הפעילות הגופנית שלו מתונים. הליכה יומית תספק אותו. הוא אוהב את משפחתו, וסביר להניח שיקבל בברכה זרים שבעליו מאשרים. אופיו הערני הופך אותו לכלב שמירה מצוין (התראה בלבד), הוא חכם ולומד מהר. ספורט כלבים בו הוא מצטיין כולל זריזות, ציות וראלי.
אם אתה חושב שהקיסהונד הוא כלב שנועד לחיות בחוץ, אזי אתה ממש טועה! גזע זה חייב לחיות בסביבת בני משפחתם וביחד עימם בתוך הבית, במיוחד בשל רגישותו לחום! כמובן שניתן שתהיה להם גישה לחצר מגודרת ומאובטחת, אך כאשר המשפחה נמצאת בבית, הקיסהונד צריך להיות איתם.
הקיסהונד נובח. עליך להיות מוכן ללמד את הכלב מגיל צעיר מתי לנבוח וכיצד להפסיק לנבוח, ומומלץ לעבוד עם מאלף מקצועי שיתחיל לחנכו כבר בהיות הקיסהונד גור.
לא משנה כמה נחמד וחביב גור הקיסהונד שרכשתם מהמגדל, הוא בהחלט יכול לפתח רמות שונות של נביחות, חפירות באדמה בחצר והתנהגויות לא רצויות אחרות אם הוא משועמם, לא מאולף או לא מפוקח.
התחל לאלף את הגור שלך כמה ימים לאחר הגעתו הביתה. זה אומר כבר בגיל שמונה שבועות. המתנה באילוף תגדיל את הסיכויים לקבל כלב עקשן וקשה לאילוף. התחילו את החשיפה לכלבים, חתולים, ילדים, רעשים, סביבה חדשה ואנשים זרים לאחר מספר ימים בודדים בו הגור הגיע אליכם. עשו זאת תחילה בביתכם או החצר ביתכם עד שהגור ישלים את כל חיסוני החובה שלו, ורק אח”כ צאו והפגישו את הגור עם סביבה וכלבים חדשים.
ואולי הכי חשוב: שאל את עצמך מדוע אתה מעוניין דווקא בגזע הזה, שוחח עם מגדל מנוסה מבית גידול מוכר של גזע הקיסהונד המפוקח על ידי ההתאחדות הישראלית לכלבנות, תאר בפניו בדיוק מה אתה מחפש בכלב, ובקש סיוע בבחירת גור. מגדלים רואים את הגורים מדי יום ויכולים לתת המלצות מדויקות להפליא ברגע שהם מודעים לאורח החיים שלך ולאישיות שלך.
מגדלים אחראיים של ההתאחדות הישראלית לכלבנות בודקים את כלבי הרבייה שלהם בבדיקת מחלות גנטיות, ומרביעים רק את הכלבים הבריאים והמבטיחים ביותר. אבל, לאימא טבע יש לפעמים תכנון אחר, וגור יכול לפתח אחת מהמחלות האופייניות לגזע למרות ההקפדה על הרבעה מבוקרת גנטית. ההתקדמות ברפואה הווטרינרית משפרת את הסיכויים שגם כלבים החולים במחלה שברוב המקרים הכלבים יכולים עדיין לחיות חיים טובים. לכן, הקפד לקנות גור ממגדל שמוכר על ידי ההתאחדות הישראלית לכלבנות וכך תוכל לשפר את סיכוייך לקבל כלב בריא.
הקיסהונד הוא כלב שנחשב לדי בריא, אך בעיות העלולות להופיע בגזע זה כוללות דיספלזיה של מפרק הירך, לוקסציה של הפיקה, אפילפסיה, פגמים במסתמי המיטרלי, קבוצה של מומי לב המכונה Tetralogy of Fallot, היפרפאראתירואידיזם ראשוני, מחלת אדיסון, ניוון רשתית פרוגרסיבי (PRA), תת פעילות של בלוטת התריס ובעיות עור ופרווה. ברור שלא כל קיסהונד יחלה באחת המחלות הללו, אבל עדיף להיות מודע לאפשרות.
ואל לנו לשכוח את אחת הבעיות הבריאותיות הנפוצות ביותר בעולם: ההשמנה. שמירה על הקיסהונד במשקל המתאים היא אחת הדרכים הקלות ביותר להגן על הבריאות הכללית שלו, ובכך להבטיח כלב בריא לכל החיים.
לקיסהונד פרווה כפולה ארוכה ושופעת עם מרקם קשה. הקיסהונד שופע בפרווה ורמת הנשירה היא גבוהה במיוחד. את הפרווה הבוגרת יקבל הכלב כאשר הוא בן 18 חודשים עד שנתיים.
למרות שעל פניו נראה כאילו טיפוח הפרווה של הקיסהונד דורש זמן רב ותחזוקה רבה, הרי שניתן להסתפק בהברשה של הפרווה פעם או פעמיים בשבוע – ולעתים קרובות יותר כאשר היא נושרת. למי משעדיף לוותר על כשעה של טיפול בפרווה כל שבוע, והחזקת כלים מקצועיים לטיפוח, יכול להרגיל את הקיסהונד מגיל גורות לגרומר מקצועי שיעשה את העבודה בצורה הטובה ביותר. מה שלא תעשה, אל תגלח את הפרווה, הוא משמש כבידוד מחום וקור.
בנוסף, יש לגזור את הציפורניים לפי הצורך (במיוחד אצל הקיסהונד שציפורניים ארוכות יכולות לגרום לו לסבל רב), לצחצח את שיניו ולשמור על האוזניים נקיות כדי למנוע זיהומים.
חברי וועד המועדון:
יו״ר: מישל פרטוק 0529244100 – mishelfartook@gmail.com
מקדמת גזע: אלינור אוחיון תסי 0504769776 – Elinor.tasi@gmail.com
גזברות + מזכירות: סימונה טילינגר 0505688075 – siti25@walla.com
אחראי תערוכות: איתן אוחנה 0546092613 – eitanohana69@gmail.com
פירסום ויחסי ציבור: עו”ד שרה מלכה 0506722299 – sm29sm@gmail.com
וועדת ביקורת: יור’ – לירון בינימיני 0508185026- liron.binyamini@gmail.com
חברה ו. ביקורת: דר’ טלי אלוני 0523910673 – aloni-tr@zahav.net.il
בתי גידול/מגדלים
תכונות אופי:
תכונות
אבא תביא לי כלב!
פעמים רבות אני נתקל בבקשה או שאלה של הורים- אני מעונין להביא לילד שלי כלב טיפולי.., "תגיד זה עוזר?, הם…
5 כללים חשובים לשמירה על בריאות הכלב באמצעות תזונה נכונה
ההתעסקות של הכלב סביב האוכל לאורך ההיסטוריה כוללת אספקטים שונים ומרובים, כמו חיפוש אחר האוכל ומרדף אחריו, אך בתקופתנו הצטמצמה…
איך לתת תרופות לכלב מבלי לאבד את היד?
המשימה לתת תרופות לכלב עלולה להיות לא קלה, ויש כלבים שככל שהרצון שלנו יהיה חזק יותר ההתנגדות שלהם תגבר בהתאם,…
לבחור את הכלב הגזעי המתאים לך ולמשפחה
לכל כלב ולכל גזע מאפיינים שונים המייחדים אותו. התאמה נכונה של מאפייני הכלב לסביבה ולסגנון החיים שלך ושל המשפחה שלך…