מה הופך כלב לכלב טיפולי?
לכלבי טיפול יש פוטנציאל לחולל שינוי משמעותי, רגשי ופיזי, בחייהם של אנשים, מצעירים ועד קשישים. הוא יכול לשבור “מחסומים” עם אנשים ולהגיע אליהם ב”רמת הלב” באופן שאי אפשר בלעדיו. הוא יכול לתת השראה למספר רב של אנשים, החל מהובלת בני נוער לקבלת בחירות טובות יותר בחיים, וכלה בהבאת נחמה וחברות לאלה שחולים או שנמצאים בטיפול רפואי ארוך טווח.
כלב טיפול מול כלב שירות
לפני שנדבר על מה הופך כלב לכלב טיפולי, חשוב להבין מהו כלב שאיננו טיפולי. כלב טיפולי אינו כלב שירות אשר רשאי להיכנס למרחבים ציבוריים כדי לסייע לאדם הזקוק לצורך ספציפי. קיימת טעות נפוצה שכלבים המוסמכים ככלבי טיפול מקבלים את אותה הכשרה כמו כלבי שירות, כאשר למעשה יש הבחנה ברורה בין השניים.
כלבי שירות מבצעים משימה, או עונים על צורך של אדם עם מוגבלות; לפיכך, ניתנת להם גישה למרחבים ציבוריים כדי ללוות את בעליהם. כלבי שירות מסייעים במצבים כמו אוטיזם, הפרעת דחק פוסט טראומטית, ליקויי שמיעה או ראייה, התקפים, סוכרת ומוגבלות בניידות.
לעומת זאת, לכלבים טיפוליים ניתנת גישה מוגבלת למרחבים ציבוריים, אך בדרך כלל יש להם הסמכה המגדילה את האפשרות שמתקנים שונים, כמו בתי חולים, יאפשרו להם כניסה. מטרתו של הכלב הטיפולי היא לבקר במקומות ציבוריים או פרטיים כדי לספק חברות, תמיכה, ובמקרים מסוימים גם חינוך, למי שהם באים איתם במגע. כלבי טיפול משמשים במגוון מצבים, כולל בבתי חולים, בתי אבות ובתי ספר. הם גם עוזרים לאנשים להתמודד עם אבל בעקבות אסונות טבע ואירועים טראומטיים אחרים.
תקנים והסמכה
סוג ההסמכה הנדרשת לכלב טיפולי הוא מגוון, והוא תלוי במידה רבה במתקן אליו הוא מגיע. לחלק מהמתקנים יש דרישות מחמירות, בעוד שאחרים מחמירים פחות. כיום ישנן תוכניות הסמכה רבות, מיוזמות מוכרות לאומיות כמו Pet Partners או Therapy Dogs International ועד לקורסים מקומיים. תוכניות מסוימות דורשות אישורים בסיסיים תחילת תהליך ההסמכה.
באישורים מסוימים, כמו מבחן Pet Partners, ניתן לתת אישור עם הגבלות מסוימות, כך לדוגמא תוך ציון כי הכלב הטיפולי מתפקד בצורה הטובה ביותר בסביבה צפויה, או שיש צורך להחזיק אותו ברצועה במהלך הביקורים. תוכניות רבות מציעות קורסי הכשרה להכנת המטפלים והכלבים שלהם להסמכה, והכשרת הכנה תתבסס על הדרישות הספציפיות הנדרשות מהכלב הטיפולי.
להלן התכונות שיש לחפש בכלב טיפולי:
בריאות
אישורי טיפול רבים דורשים בדיקה גופנית מווטרינר לבדיקת מחלות. דרישות הבריאות כוללות לעתים קרובות תיעוד של חיסונים ושליטה בטפילים ובדיקת צואה. ייתכנו דרישות אחרות, בהתאם לתוכנית, כגון בעלי חיים שניזונו מתזונה טבעית שלא ייכללו בגלל חששות סלמונלה. כמו כן, יוערכו ניקיון הכלב וטיפוחו, כולל גזירת ציפורניים.
חברותיות
המועמדים האידיאליים הם כלבים ידידותיים, בעלי ביטחון עצמי, הנהנים להיות בקרבת אנשים. כלבים עם היסטוריה של תוקפנות או אילוף המעודד תוקפנות אינם נכללים ברוב האישורים. כלבים פחדנים גם אינם מועמדים אידיאליים לטיפול, שכן הכלבים צריכים גם ליהנות מביקורים, וגם להיות מסוגלים להתמודד עם האתגרים הבלתי נמנעים הנובעים מעבודה עם אנשים רבים. אם כלב מתרגש, חשוב שהוא יירגע בקלות וניתן יהיה להרחיקו ממקור ההתרגשות, כך למשל על ידי עזיבת אדם או כלב מרצון כשיבקשו ממנו. רמות הלחץ של הכלב יוערכו לאורך כל הבדיקה כדי לוודא שהוא נהנה מהעבודה, ושהיא לא מעוררת אצלו חרדה.
תגובה לטיפול
כלבים טיפוליים צריכים ליהנות מתשומת הלב של האנשים עימם הם באים במגע, וכן לסבול סוגים שונים של ליטוף, כגון ליטוף נרגש נמרץ, ומגע באזורים רגישים כמו אוזניים וכפות. כלבים צריכים להישאר רגועים גם כשמחבקים אותם חזק. בחלק מהמבחנים אף בוחנים את יכולתו של הכלב להתאושש לאחר שהוא מופתע, כמו לדוגמא כשמישהו דוחף אותו מאחור כשהוא לא מסתכל. כלבים מוערכים גם על יכולתם להישאר בנוח עם סוגים שונים של אנשים בעלי אישיות שונה, כולל אנשים בעלי מזג סוערים וכאלו שמפעילים מגע חזק על הכלב, עם אלה עם תנועות מגושמות ומסורבלות, ועם אלה המשתמשים בעזרים לניידות, כגון הליכונים, מקלות וכסאות גלגלים.
הדרכה
כלבים נבחנים על שורה של מיומנויות, כמו לדוגמא: כלבים חייבים ללכת ברצועה רופפת, כולל בפניות ועצירות, וללכת דרך קהל תוך שמירה על שלווה. כלבים מוערכים על יכולתם להתקרב לאנשים ולכלבים אחרים בשלווה, ולהישאר שלווים גם בזמן הסחות דעת רבות, כגון רעשים חזקים או פתאומיים. כלבים חייבים להגיב לרמזים לשבת, לשכב, לעזוב, לבוא כשקוראים להם, ולהישאר במקום, אפילו בזמן הסחת דעת. כלבים גם מוערכים על יכולתם לקבל פינוק מאדם זר בנימוס.
רוב מבחני ההסמכה אינם מאפשרים שימוש בפינוקים או קולרי אימון. לעיתים קרובות נדרשת הכשרה מוקדמת ומקיפה כדי לגרום לכלב להגיב בקלות לרמזים של המטפל שלו.
גזע
המגבלה היחידה על הגזע היא חקיקה ספציפית לגבי כלבים המוגדרים כ”מסוכנים”, שלמרבה הצער, יכולה להשפיע על הגישה של כלבים מסוימים במתקנים מסוימים. אחרת, גזע הכלב אינו משפיע על ההתאמה ככלב טיפולי. כלבים בכל גודל יכולים להיות מועמדים מצוינים, מצ’יוואווה ועד למסטיף. לרווחת הכלב, חשוב להיות מודעים לגודלו של הכלב ביחס לעבודתו, שכן כלבים קטנים ועדינים יותר דורשים טיפול רב יותר סביב פרטים שעלולים להזיק להם ביתר קלות, כמו ילדים צעירים.
הגזעים הנפוצים ככלבי טיפול הם: לברדור, גולדן רטריבר, פודל, בישון, בורדר קולי, קינג צ’ארלס קבליר וביגל.
השפעת כלבי הטיפול לפי מחקרים רפואיים
התרומה של סוגים מסוימים של כלבי עבודה יכולה להיות מאוד משמעותית בממשק עם חיינו כבני אדם. כך למשל, כלב נחייה המוביל את בעליו לקוי הראייה ברחובות העיר, או כלבי חיפוש והצלה שיש להם תפקיד משמעותי בניהול אסונות טבע ואסונות מעשה ידי אדם. תרומתם של כלבי העבודה באזור ניו יורק לאחר אסון התאומים ב-11 לספטמבר זכתה להוקרה בדמות פסל זיכרון משלהם על תרומתם בגראונד זירו.
ההשפעה של כלבי טיפול מאומנים על מחלות היא פחות ברורה, אך לא פחות חשובה מתפקידם של כלבי נחייה וכלבי חיפוש והצלה. בעוד שכלבי טיפול עשויים שלא להועיל לכל מטופל באשר הוא, מחקרים מראים שטיפול באמצעות כלבים יכול להיות בעל השפעה חיובית על בריאות האדם. להלן מספר דוגמאות:
התאוששות מהירה יותר מהרדמה
במחקר שנערך לאחרונה בארצות הברית על מטופלים במחלקה לכירורגית ילדים, ילדים אשר הורדמו בהרדמה כללית לצורך ניתוח חולקו באופן אקראי לאחת משתי קבוצות. מחצית מהילדים זכו לביקור של כלב טיפולי בחדר ההתאוששות; האחרים לא. אותם ילדים שקיבלו ביקור של 20 דקות מכלב טיפולי מאומן התאוששו מהר יותר מהרדמה, הפכו פעילים מהר יותר, והראו דרגת כאב נמוכה יותר מהילדים שלא קיבלו ביקור כלב טיפולי. האמת, כשיש כלב אותו אפשר לחבק, איך אפשר שלא להתאושש מהר יותר?
טיפול בכאב ללא גלולה?
כאב כרוני מחליש ומשפיע לרעה על איכות החיים. במרפאת כאב למבוגרים, באמצעות מערכת ניקוד כאב למדידת כאב, עייפות ומצוקה רגשית, המטופלים יכלו לבחור להמתין לפגישה עם כלב טיפולי מאומן או להישאר בחדר ההמתנה. תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת הרפואי Pain Medicine, ותוצאותיו הראו שיפורים משמעותיים בכאב, במצב הרוח, וברמת המצוקה באותם אנשים שחיכו עם הכלב הטיפולי. כמעט רבע מאלה שבילו עם הכלב הטיפולי הראו שיפור גדול או שווה לשתי נקודות בציוני הכאב שלהם, בעוד שרק 4 אחוז מהמטופלים בחדר ההמתנה ללא כלב טיפולי הראו שיפור משמעותי.
מנה של אהבה לכולם
ממצא בלתי צפוי של אותו מחקר ברפואת כאב היה שנוכחותו של הכלב הטיפולי הרגיעה גם את החברים והמשפחה שליוו את המטופל למרפאת הכאב! צוות המרפאה גם דיווח על פחות מצוקה רגשית כאשר כלב טיפולי היה במתקן. ההשפעה החיובית של כלבי טיפול על הצוות הרפואי אוששה גם על ידי תוצאות מחקר אחר שנערך במחלקה רפואית ילדים. במחקר זה, צוות הסיעוד בילדים תיאר את המחלקה כמקום מאושר יותר ואת סביבת העבודה כמעניינת יותר כאשר נקבע ביקור של כלב טיפולי. גם האחיות ציפו לביקורו של הכלב.